Må man være teknisk for å ha et smarthjem?

Visste du at smarthjemløsninger ikke trenger å koste skjorten, kan gjøre hverdagen mye mer komfortabel, og til og med kan spare penger?

Lyspære
Photo by <a href="https://unsplash.com/@ciabattespugnose?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Lucrezia Carnelos</a> on <a href="https://unsplash.com/s/photos/smart-home?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Unsplash</a>

Smarthjem er i vinden for tiden – i dag kan du få tak i alt fra kjøleskap til lyspærer og dørlås som snakker med hverandre, og som du kan programmere akkurat som du ønsker.

Men hva skal du med et kjøleskap som forteller deg ting, eller lys som kan bytte farge når du klapper hendene? Er det bare gimmick altsammen, og er det forbeholdt for teknisk anlagte?

Svaret er at mye sikkert er litt unødvendig for de fleste, og at noen av oss sikkert synes dette er spennende fordi vi elsker dupeditter og tekniske løsninger.

Men det finnes noen svært praktiske innovasjoner som hverken koster skjorten, krever at du pusser opp boligen eller at du er tekniker for å bruke de. Under vil jeg beskrive noen løsninger for smart varmestyring som kan være praktiske i ethvert hjem:

Smart varmestyring

Gammel radiator
Photo by <a href="https://unsplash.com/@adventureregistry?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Alex Perz</a> on <a href="https://unsplash.com/s/photos/radiator?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Unsplash</a>
Selv gamle radiatorer kan bli smarte med riktige smart-produkter

Smart varmestyring kan gjøres ganske enkelt. Ved å installere noen termostater i boligen som kjenner av temperaturen i rommet, kan man skru på & av varmekilder slik at temperaturen holdes nøyaktig der man ønsker den. Dette gir et enormt løft for inneklimaet! Borte er dagene hvor man må justere opp og ned på ovner når det er væromslag.

Dette fungerer ypperlig også med eldre ovner, ved å installere en «smartkontakt» kan man skru på eller av hva som helst som går på strøm. (Dette kan også brukes for å skru på kaffetrakteren til frokost automatisk kl. 7 hver morgen, jeg bare sier det…) Det finnes tilogmed løsninger for vannbåren varme.

image_0
Smart plug fra Aqara (finnes på Kjell & Company)

Neste steg blir å lage et skjema for styring av temperatur basert på tid på døgnet. Ved å senke temperaturen på natten kan man spare en del penger i strømutgifter, og systemet kan settes til å skru på varmen automatisk slik at det er varmt til når man våkner om morgenen. Man kan f.eks. også sørge for en lavere temperatur på soverommet for de som setter pris på det, og så skru opp varmen en halvtime før man vanligvis står opp, slik at det ikke er for kaldt når man forlater dynen.

Det finnes en rekke med lure produkter som kan brukes for å gjøre den smarte varmestyringen enda smartere, som temperaturvelgere i hvert rom, smarte panelovner og avanserte ventilasjonsløsninger. Hvor mye man ønsker å installere blir opp til hver enkelt.

Det viktigste i min mening er å sette opp systemene slik at de fungerer ubemerket i bakgrunnen. Smart varmestyring bør være noe som man etterhvert glemmer at man har, fordi inneklimaet blir akkurat som man ønsker det – hele tiden.

For de som ønsker å lese mer om smarte løsninger har tek.no skrevet en flott artikel på dette. Her kan man også se litt mer hva som kan være utfordringer med slike løsninger. https://www.tek.no/nyheter/guide/i/vQ8EKj/smarthjem

Om dere ønsker å snakke om muligheter for smarte løsninger for deres hjem er det bare å ta kontakt – sammen kan vi sette opp løsninger som fungerer supert, og som ikke krever en ingeniørgrad for å håndtere. Ta gjerne kontakt for en uforpliktende prat! Kontakt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *